Bezienswaardigheden Java

Als je gaat rondreizen over Java zijn er een aantal bezienswaardigheden en hoogtepunten die je niet mag missen. Check de belangrijkste Java attracties.

Borobodur

Het bekendste Boeddhistische heiligdom ter wereld, de uit de achtste eeuw daterende Borobudur, staat met een hoogte van 42 meter op een heuvel ten westen van Yogyakarta. De Borobodur bestaat uit vijf vierkante terassen, vervolgens drie cirkelvormige terassen, bekroond door een centrale stupa die een onvoltooid beeld van Boeddha bevat. Op 1212 panelen vindt men meer dan vier kilometer aan relief. Deze negen verdiepingen tellende tempel is het grootste Boeddhistische heiligdom in de hele wereld.
Meer over de Borobudur

Prambanan tempelcomplex

Zestien kilometer van Yogyakarta kunt u de smalste hindoetempel van Indonesie zien en bewonderen: de Loro Jonggrang (‘Slanke Maagd’) uit de tiende eeuw. Een tempel, ca. 50 meter hoog en bijzonder fraai van verhoudingen. Deze vormt een onderdeel van een tempelcomplex dat aan de Hindoegoden Shiva, Brahma en Vishnu is gewijd. De bouw van het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex is ongeveer 850 jaar na Chr. Gestart.

Botanische tuinen van Bogor

Deze prachtige tuinen, aangelegd in 1817, beslaan een gigantische oppervlakte. U vindt er meer dan 10.000 boomsoorten, 3.000 orchideeenvarieteiten – een van de grootste collecties ter wereld – een kruidentuin, een museum en een wetenschappelijke bibliotheek. De tuin ligt op een uur rijden ten zuiden van Jakarta. Deze Botanische tuin in Bogor is de oudste en meest belangrijke botanische tuin van Indonesië.
Ga naar Bogor

Heetwaterbronnen bij Baturaden

Bezoek bij Baturaden (540m) de warme zwavelhoudende bronnen. Je lichaam wordt gereinigd met zuiver water uit deze bronnen. Je kunt die het beste bezoeken in de ochtend. Laat je na een korte wandeling eerst insmeren met zwavel en dan masseren.
Ga naar Baturaden heetwaterbronnen

Vulkanen

Het is een opmerkelijke belevenis om aan de rand van een borrelende, rokende vulkaan te staan en zich de geweldige krachten die hierin schuilen voor te stellen. Op Java kunt u zoiets doen, hoewel slechts een handvol van de vijftien nog werkende vulkanen te bezichtigen is. Zoals de beroemde Tangkuban Prahu bij Bandung (te bereiken over een gemakkelijke weg) en de Gunung Bromo (via landrover, busje of te paard) vanuit Malang en Surabaya. Het is de bekendste vulkaan van het eiland. De 2.392 meter hoge vulkaan ligt in een zandzee in het Nationale Park Bromo Tengger Semeru heeft daarmee een bijzondere ligging. (Oost-Java)Nog een rokende gigant is de Merapi bij Yogyakarta. Tevens zijn er verschillende vulkanische streken waar de geisers uit de aarde opspuiten tot een hoogte van meer dan 30 meter. Het water is heet genoeg om er een ei in te koken.

Nationale parken Java

Indonesie is zich bewust van de noodzaak om de unieke wildstand te beschermen en heeft dan ook verschillende reservaten gesticht. Zij kunnen allen bezocht worden. Op west Java zijn er mooie parken te Cikepuh, Ujungkulon en Pulau Dua (vogels). Op oost Java te Malang (beperkte mogelijkheden tot
jagen met vergunning) en Baluran. U vindt er schitterende kudden wilde zwijnen en herten, maar ook exotische vogels. Bezoekers die op fotosafari willen gaan, kunnen verblijven in bungalows van het bosbeheer bij Bekol.

Theeplantages Java

Java is wereldberoemd om de thee en er zijn vele plantages in de koele, heuvelachtige streken; rond de Puncakpas bij Bogor en in de omgeving van Subang en Pengalengan, dichtbij Bandung. In de laatse streek kunt u het gehele proces volgen. Vanaf het plukken van de blaadjes op het veld, tot selectie, drogen, zeven en mengen in de fabriek.

Jatiluhur

Jatiluhur is een betoverend merendistrict in het binnenland op ongeveer 125 kilometer ten oosten van Jakarta. Het is ook de plaats waar u de communicatiesatelliet van Indonesie kunt zien. U kunt er zwemmen, zeilen, waterskien en genieten van de rust en stilte aan de schaduwrijke oevers. De accommodatie is er goedkoop, in een uitstekend uitgeruste bungalowachtige hotels. Jatiluhur is gemakkelijk per boot te bereiken en er gaat een trein tot Purwkarta.

Musea

Men is op Java erg trots op historie en traditie en de weerslag hiervan kunt u zien in talrijke musea, groot en klein. In Jakarta vindt u het grote Centrale Museum met een bijzonder fraaie etnologische collectie, beelden uit het tijdperk voor de Hindoegodsdienst enz. Het Jakartamuseum is gewijd aan de geschiedenis van de stad. Andere interessante musea vindt u in Surakarta, Yogyakarta, Surabaya, Trowulan Bandung, Bogor en Cirebon.

Poppenspel

Het poppenspel vormt een onderdeel van het cultuurpatroon op het eiland en er zijn regelmatig voorstellingen van Wayanggolek bont geklede driedimensionale marionetten Wajang kulet (een schaduwspel dat gebruikt maakt van tweedimensionale poppen van leer op een belicht scherm). De verhalen zijn gebasseerd op bekende mythen en dagen en sommige voorstellingen duren tot diep in de nacht, afhankelijk van de vakkundigheid en het uithoudingsvermogen van de Dalan (poppenspeler) en zijn assistenten. De beste voorstellingen zijn in Jakarta, Yogyakarta, Surakata en Bandung.

Het Ramayana ballet

Een schouwspel om nooit te vergeten is een vorrstelling van het Ramayana ballet tijdens de volle maan in een openluchttheater bij de Prambanan tempel in de omgeving van Yogyakarta. Honderden dansers, zangers en gamalan musici zorgen voor een drie uur durend spektakel van kleur en beweging.