Yogyakarta Java

Als je gaat reizen over Java is er in ieder geval één stad die je niet mag overslaan. Yogyakarta is namelijk het culturele centrum van Java en Indonesie. In Yogyakarta komen alle Javaanse tradities die iedereen kent van de plaatjes samen. Yogyakarta wordt daarom ook wel de ziel van Indonesie genoemd. De traditionele Wayan poppen, de Batik kleden, schitterend zilverwerk en prachtige schilderkunst komen in Yogyakarta samen. Bezoek het sultanspaleis, de batikateliers, de zilversmederijen en natuurlijk de indrukwekkende Borobudur. Yogyakarta is een fijne start van je reis door Java.

Bezienswaardigheden in-en rond Yogyakarta

Qua bezienswaardigheden kom je in en om Yogyakarta ook niks tekort. Het Kratonpaleis midden in de stad, het waterpaleis er vlak naast zijn indrukwekkend. Maar de meeste backpackers en reizigers komen voor een aantal bezienswaardigheden die buiten de stad liggen. Niet ver van Yogyakarta ligt namelijk het wereldwonder de Borobudur, de boeddhistische stupa met al haar geheimen en wonderen.
Een minstens even indrukwekkende en geheel onterecht bekend tempelcomplex is de Prambanan. Dit complex, wat nauw verwant is met Angor What in Cambodja, is in feite nog indrukwekkender dan de wereldberoemde Borobudur.

Daarnaast is het een gezellige stad met smalle kronkelige straatjes waar restaurants, shops en losmen (guesthouses) te vinden zijn. De leukste hotels, restaurantjes en bezienswaardigheden in de stad en de omgeving. Als je een tour gaat boeken in Yogya, bij één van de vele kantoortjes in het district Sosrowijayan , maak dan de combinatie met de Prambanan en de Borobudur.

En voor de liefhebbers van vulkanen mag de Merapi niet ontbreken. In 2010 heeft dit indrukwekkend rokende monster Merapi vulkaan Yogyakartaeen enorme catastrofe veroorzaakt in de omgeving van Yogyakarta. De zwarte lavastromen zijn nogsteeds zichtbaar op sommige plekken net buiten de stad.

Vanuit Yogya kun je relaxen op het strand van Parang Tritis. Deze prachtige stranden liggen 25km buiten de stad en zijn per taxi of bus binnen 45min te bereiken. Hier komen de inwoners van Yogya in hun vrije tijd. Zeker de moeite waard!

De culturele stad Jogjakarta met haar vriendelijke en gastvrije bevolking kent een levendige batikindustrie en is bekend om haar gamelanmuziek, maar vooral om de Kraton, het paleis van de Sultan.

JL Malioboro street Sosrowijayan

Wat voor backpackers Khao San Road is in Bangkok is het wijkje Sosrowijayan in Yogyakarta. Deze kleurrijke buurt heeft smalle straatjes waar het wemelt van de goedkope losmen accommodaties, prima eettentjes en leuke barretjes. Hier ontmoet je backpackers uit de gehele wereld. Sosrowijayan is een zijstraat van de belangrijkste straat van Yogyakarta Jl Malioboro. Op Malioboro vind je marktjes, straatmuzikanten en artiesten. Hier kun je werkelijk van alles kopen. Let op! Trap niet in de verhalen van de Batik verkopers die beweren dat ze rondtrekken door Indonesie en dat dit je laatste kans is om een originele Batik te kopen.

Verblijf in Yogyakarta – losmen en hotels

Naast goedkope hotels vind je in Yogyakarta ook prima mid-end accommodaties (oa met zwembad) die betaalbaar zijn. Dus wil je even lekker ontspannen maar toch niet veel betalen kun je ook terecht in de buurt van het centrum. Weet je al wanneer je in Yogyakarta bent? Reserveer dan alvast online een hotel. Zo ben je verzekerd van accommodatie en betaal je niet teveel als blijkt dat er bij aankomst nog maar enkele kamers beschikbaar zijn.

De Batik in Yogyakarta

In Yogyakarta kun je handwerkslieden actief bezig zien bij het maken van batik, het bewerken van zilver en het bakken van potten. Het is een bedrijvige stad met een leuke sfeer.

Yogyakarta werd in 1755 gesticht door de Javaanse prins Mangkubumi. De stad heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de koloniale onderdrukker. Vandaag de dag is Yogyakarta het centrum van de Javaanse cultuur. Al die kunstuitingen maken de stad ook de plaats bij uitstek voor het kopen van kunst en mooie souvenirs. Yogya is een stad die bezoekers blijft boeien en waar van alles te beleven valt. Net buiten de stad struin je door prachtige reistvelden.