Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht.
Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders.
Wanneer u in een rode peper hapt, neemt u dan snel een hapje witte rijst of een schepje suiker en ga niet zoals wij gewend zijn veel water drinken.
Om maag en darmklachten te voorkomen is het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is. Het eten van salades is af te raden.
Daar staat tegenover, dat Indonesië enorm veel exotisch fruit heeft. Mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn!
U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. In de eetstalletjes (de warungs) langs de weg kunt u als toerist beter niet gaan eten, hoe lekker de geroosterde stokjes saté ook ruiken.
Het drinken van leidingwater is zeer sterk af te raden! Het beste koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. In de meeste hotels zult u ook flesjes water aangeboden krijgen op de kamer. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Geïmporteerde dranken, zoals whisky’s en wijnen zijn wel erg duur!