Borobudur

Borobudur tempel Java

De Borobudur is het grootste Boeddhistische tempelcomplex ter wereld. Met ruim 60.000 m2 aan steen is deze kunstmatige berg één van de wereldwonderen. De Borobudur is gebouwd tussen 778 en 850. Door vulkaanuitbarstingen van de Merapi verdween dit bouwwerk onder een dikke laag stof. Tot in de 19e eeuw raakte de Borobudur in vergetelheid. Tijdens het koloniale bewind van de Engelsen is de Borobudur herontdekt. In de jaren ’60 is de Borobudur gerestaureerd door de VN.

Stoepa’s van de Borobudur

De Borobudur op Java is gebouwd als een grote stoepa met negen etages. Deze etages verbeelden de boeddhistische kosmos. De kleine stoepa’s vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirwana te worden opgenomen. In de stoepa’s staan beelden van Boeddha. Wie door de gaten in de stoepa’s deze beelden kan aanraken ontvangt volgens het lokale bijgeloof het eeuwige geluk. Mannen moeten een vinger van Boeddha aanraken, vrouwen een voet.

Bereik het Nirwana

Borobodur, een pelgrimsoord voor iedereen die het Nirwana wil bereiken is opnieuw herrezen uit de as van de Merpati vulkaan. Dit uit de negende eeuw na Christus daterende pelgrimsoord is opgebouwd uit verschillende terrassen, met maar liefst 15.000 verschillende reliëfs en 400 opengewerkte stoepa’s. De tempel beeldt de weg naar het nirwana uit.

Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. Als hij op de top aankomt, en door het wegvallen van de muren op de lagere etages ver om zich heen kan kijken,heeft hij nirwana bereikt.