Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi, het voormalige Celebes, wordt steeds populairder onder toeristen. Met name backpackers en reizigers die een individuele rondreis willen maken doen steeds vaker dit prachtige eiland aan. Dankzij haar grillige vorm is Sulawesi goed herkenbaar op de landkaart. Je vind er overdadige tropische natuur. Sulawesi staat echter vooral bekend om de vele etnische groepen die er leven waarvan de Toraja’s, Buginezen en Minahasa’s de bekendste zijn. Op Sulawesi kun je kennis maken met de animistische godsdienst van de Toraja, gekenmerkt door dodenpoppen in rotswanden en rotsgraven, indrukwekkende begrafenisrituelen, tau tau poppen en de prachtige Tongkonan huizen.

Samen met de natuur, rijk aan vulkanen, warmwaterbronnen en indrukwekkende oerwouden zorgt dit voor unieke ervaring. Aangezien niet veel toeristen dit fascinerende eiland bezoeken dien je er rekening mee te houden dat de accommodatie vrij eenvoudig zal zijn.

Zuid Sulawesi
Zuid-Sulawesi met Ujung Pandang, het vroegere Makassar, als hoofdstad, bezit machtige berglandschappen met steile terrasvormige hellingen, rijzige bamboebossen en romantische vissersplaatsen. Hier leven twee bevolkingsgroepen, de zeevarende Buginezen en de in de hooglanden woonachtige Toraja’s. Een bezoek aan de Toraja’s, met hun uitzonderlijke begrafeniscultuur, is onvergetelijk. Deze gebieden zijn goed te bereiken en hebben uitstekende accommodaties. In het hart van Torajaland liggen Rantepao en Makale, te bereiken door een acht uur durende tocht via een smalle kustweg met adembenemende bergketens en lagunes.

Centraal Sulawesi
Dit is geen toegankelijk toeristisch gebied. De accommodaties zijn eenvoudig en de wegen minder goed begaanbaar, maar voor de wat avontuurlijk aangelegde reiziger is het een fantastisch oord met ongerepte wouden, duizelingwekkende watervallen en als hoogtepunt het schitterende Posomeer. Aan het meer, in Tentena, zijn redelijke tot goede accommodaties om van de weldadige rust en het natuurschoon te genieten.

Noord Sulawesi
Net voor de kust bij het eiland Bunaken liggen prachtige zeetuinen die een paradijs vormen voor duik-en snorkelliefhebbers. Maar Noord-Sulawesi heeft nog veel meer te bieden: indrukwekkende plantages, de schitterende hooglanden van Minahasa, bergmeren, sawa’s, kleurrijke haventjes en een adembenemend natuurreservaat. De meest gangbare tochten voeren vanuit de hoofdstad Manado naar de Minahasa-hooglanden, het meer van Tondano of het nationaal park Dumoga. Een reis door de binnenlanden van Sulawesi is ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat de wegen er slecht zijn en de accommodaties eenvoudig, waardoor het reizen enige improvisatie en flexibiliteit vereist.

Toraja
Toraja Land, land van de eeuwige koningen, is één van de meest unieke gebieden ter wereld. Dit gebied bevindt zich op het eiland Sulawesi, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Makassar. Het bergachtige gebied kenmerkt zich door prachtige landschappen met groene rijstvelden en kerktorentjes die oprijzen. De inwoners van Toraja Land, de Toraja’s, hebben interessante tradities en rituelen. De Toraja’s zijn vooral bekend om haar mysterieuze dodencultuur. De vele rotsgraven met daarin de houten Tau Tau poppen zijn hiervan een goed voorbeeld, evenals de aan de rotswand hangende houten kisten met de beenderen van de voorouders. De Toraja’s zijn woonachtig in mooie Tongkonan’s, bootvormige huizen die de verbondenheid aangeven van de voorouderlijke grond. De huizen zijn gebouwd zonder spijkers, als een soort driedimensionale puzzel, en kunnen soms wel honderden jaren oud zijn. Iedere Tongkonan heeft zijn eigen graf waarin alleen leden van het huis begraven mogen worden. Om deze graven te beschermen tegen roof worden ze op moeilijk te bereiken plaatsen gemaakt. Daarnaast is de positie van het graf bepalend voor het aanzien van de overleden voorouder. Hoe hoger het graf gelegen hoe mee aanzien. De houten Tau Tau poppen bewaken de graven en zijn de connectie tussen de voorouder en de nakomelingen.
De begrafenis is dan ook het meest bijzondere ritueel van de Toraja’s, een belangrijke plechtigheid in het leven van de lokale bevolking. Een uitvaart is een feestelijke gebeurtenis waarbij buffels en varkens worden geofferd.

Bezienswaardigheden Sulawesi
Ampana
Badavallei
Bira