Duiken in Indonesie

Indonesië is met ruim 17.000 eilanden de grootste eilandengroep ter wereld. Ook is het 4000 verschillende soorten onderwaterdieren rijk en heeft het 80.000 km aan kustlijn. Indonesië heeft een tropisch klimaat en met zijn fantastische onderwater landschappen is het de perfecte plek voor iedere duikfanaat. Je kunt een duik nemen in het heldere water van Raja Ampat, de afgelegen onderwaterwereld van Banda bewonderen of een oud Japans vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog in Flores aanschouwen. Als je een duik in de Indonesische wateren hebt gemaakt, vergeet je dit nooit meer!
Natuurlijk en puur

Duiken Banda eilanden

De Banda eilanden staan ook wel bekend als de specerij eilanden. Omdat deze Molukse eilanden zo afgelegen liggen en zo weinig inwoners hebben, is er bijna geen visserij. Hierdoor blijft de prachtige onderwaterwereld intact en kan het haar schoonheid behouden. Verschillende creaties zijn hier te bewonderen. Zo heb je er zeesponsen en beschermd hard koraal, maar ook kleurrijke mandarijnvissen en de Ambon schorpioenvis (die ontzettend veel op zeewier lijkt) kunnen hier gespot worden. Dolfijnen, orka’s en andere walvissoorten komen in deze gebieden ook veelvuldig voor. Banda is duidelijk een gebied waar genoeg moois te zien is, maar waar ook geen tekort is aan kleurig koraalleven.
Onderwater paradijs

Raja Ampat vormt onderdeel van de Indonesische provincie West-Papoea en bestaat uit 610 eilanden. Door het grote arsenaal aan koraalsoorten en de mooie onder- en bovenwater landschappen is deze plek zonder enige twijfel één van de beste duikbestemmingen ter wereld. Dit onderwater paradijs heeft meer dan 75% van alle koraalsoorten in zijn bezit. Deze enorme diversiteit aan koralen bieden goede schuilplaatsen voor diverse zeldzame vissoorten.
Even helemaal alleen

Als duikers even helemaal alleen en van de wereld verwijderd willen zijn, dan is het kleine eiland Alor hier de perfecte plek voor. Dit eiland met zijn ongerepte omgeving ligt ten noorden van West Timor en staat bekend als een absolute topbestemming voor duikers. Wat je tegen kan komen aan vissoorten is heel verrassend. Zo zijn er weleens hamerhaaien, walvissen en Marlins gespot. Ook rifhaaien, barracuda’s, tonijnen en schildpadden zijn hier te bewonderen.

Wrakduiken

Het in Indonesië gelegen eiland Flores is ook echt een walhalla voor duikers met een voorliefde voor scheepswrakken. Het schijnt dat hier namelijk een imposant Japans vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog geheel begroeid met koraal op de bodem van de zee ligt. Behalve in Flores ligt er ten noordwesten van Bali een klein eilandje; Menjangan waar een gigantisch houten schip uit de 19e eeuw te bewonderen is.

Kortom; Indonesië is een waar paradijs voor de echte duikliefhebber!