Algemene informatie Java

Java heeft een inwonersaantal van ca 90 miljoen, dat is ongeveer 65% van de totale bevolking van Indonesie. Het is het politiek en economisch centrum van het land. Het klimaat is subtropisch. Uitgezonderd in het vlakke en beschutte noordelijke binnenland bedraagt de temperatuur er gemiddelde 22-29 graden, het hele jaar door. De hoofdstad Jakarta en de havenstad Surabaya zijn miljoenensteden met een moderne industrie. Yogyakarta is het centrum van de Javaanse cultuur. Dit is voor backpackers een niet te missen stad.

Het eiland Java

Het eiland heeft een goede infrastructuur. Qua bezienswaardigheden is Java enorm veelzijdig. Van de tempelcomplexen Borobudur en Prambanan tot aan het vulkanisch landschap van het Gunung Bromo gebergte. Van de de Puncakpas theeplantages tot aan de stranden van Parang Tritis. Een vulkanische bergketen met in totaal 112 toppen loopt van west naar oost over het eiland. Deze keten draagt in belangrijke mate tot de schoonheid van het landschap bij. Er zijn 3 provincies:west, midden en oost Java. Deze zijn alle gemakkelijk te bereiken met de auto, de trein of het vliegtuig. Vervoer per trein is een aanrader. Dan zie je het prachtige landschap van Java in volle glorie.

Ligging Java

Java behoort tot het Indonesische Archipel en ligt tussen de Java Zee en de Indische Oceaan in. Java ligt ten westen van Sumatra. De belangrijkste steden op Java zijn de hoofdstad Jakarta, het prachtige Bandung, het culturele hoogtepunt Yogyakarta, Malang aan de voet van de Bromo vulkaan en de havenstad Surabaya.

Infrastructuur Java
De wegen op Java zijn goed begaanbaar. Ze zijn verhard, maar let op: auto’s rijden hier links. Vooral in de steden kan het erg druk zijn.

Openbaar vervoer
Er zijn verschillende vormen van openbaar vervoer te vinden. Bussen rijden routes door bij elkaar liggende plaatsen en daarnaast rijden er ook treinen. Mocht je liever een auto huren of taxi nemen dan kan dit ook. Autoverhuur is alleen bij het vliegveld mogelijk. Grappig zijn de becaks. Dit zijn kleurrijke fietstaxi’s. Buureilanden Bali en Sumatra zijn per boot bereikbaar.

Aanvlieghavens
Als je vliegt naar Java land je op Soekarno-Hatta International Airport, zo’n 20 km verwijderd van Jakarta. Tussenlandingen vinden vaak plaats in Singapore of Hongkong. De vliegtijd bedraagt ongeveer 13 uur.

Klimaatomschrijving
Op Java heerst een tropisch en vochtig klimaat. Het is er erg warm met een gemiddelde van 30 °C. Regenbuien kun je er veel verwachten, maar zijn gelukkig vaak van korte duur.

Landschap/natuur
Er zijn op Java ongeveer 35 actieve vulkanen te vinden. Hiermee is het een vulkanisch eiland. Daarnaast is het eiland ook vruchtbaar en vind je er verschillende nationale parken, bossen en sawa’s. Ongeveer een vijfde van het eiland is bedekt met een tropische regenwoud en verder staat het bekend om thee-, suikerriet-, tabak-, en rubberplantages.

Duiken Java
Duiken rondom Java is een geweldige ervaring. Vooral rond de eilandjes Peucang, Panaitan en Badul (West-Java)vind je mooie koraalriffen. Ten noorden van Jakarta liggen 112 koraaleilandjes waar je ook heerlijk kunt duiken. Voor wie nog niet kan duiken, zijn er verschillende duikscholen die les geven.
Overige avontuurlijke sporten
Naast duiken kun je er ook zwemmen, snorkelen, surfen en raften. Ook golfbanen zijn aanwezig.

Streekgerechten
Vrijwel ieder gerecht bestaat uit rijst. Javanen nuttigen dit zelfs bij het ontbijt! Een echte Javaanse specialiteit is Karedok, een salade bestaande uit groene kool, komkommer en sperziebonen op smaak gebracht met een pittige saus.

Musea
Historisch Indonesisch Museum. Leer alles over de geschiedenis van Indonesië. (Jakarta)
Museum Gula. Dit suikermuseum is gesitueerd in een voormalige suikerfabriek. (Klaten)
Sonobodoyo Museum. Je vindt hier onder andere antieke wapens, leren en houten poppen en tassen. (Yogjakarta)
Bahari Museum. Dit scheepvaartmuseum is te vinden in een voormalig pakhuis van de VOC. (Jakarta)