Jakarta Java

De meeste reizigers die Indonesie aandoen starten in de hoofdstad Jakarta. Deze bruisende metropool ligt aan de noordkust van Java. De stad heeft zich ontwikkeld tot een stad van wereldformaat. Ondanks dat de skyline van Jakarta vol staat met wolkenkrabbers zijn er toch nog enkele plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Nederlandse huizen uit de VOC-tijd, prachtige pleintjes en sierlijke parken herinneren aan het koloniale verleden. Een verleden waarin Nederland een grote rol heeft gespeeld. Toch blijft Jakarta een stad waar je niet langer dan 1 of 2 dagen voor je plezier wilt verblijven. De meeste backpackers reizen dan ook na 2 dagen door naar Bogor om vervolgens naar Bandung af te reizen. Anderen pakken het vliegtuig naar Yogyakarta of gaan direct naar Bali voor het vieren van een zonvakantie Bali.

Bezienswaardigheden Jakarta
Voor als je er toch bent….Jakarta heeft enkele bezienswaardigheden.

Monumen Nasional
In het centrum van Jakarta staat een 137 meter hoge toren; de Monumen Nasional, ook wel Monas genoemd. Deze toren symboliseert de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. De bouw begon in 1961 en eindigde op 12 juli 1975. Op de top is een bronzen vlam geplaatst van 14,5 ton, met 35 kilo goud bekleed. Je kunt de lift naar boven nemen en als het weer een beetje mee zit heb je een goed zicht op Medan Merdeka Park, Istiqlal Moskee en de stad. Onder in het monument is een tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd en de historie van Indonesië

Taman Mini
Taman Mini Indonesia Indah is een park en openluchtmuseum in het oosten van Jakarta. Hierin wordt een overzicht gegeven van de vele culturen in Indonesië en andere aspecten van het land. Het park beslaat 120 hectare en bestaat uit kleinere parken en tuinen. Zoals een vogelpark waarin volières staan met allerlei vogelsoorten, een insectentuin, bloementuin en orchideeëntuin, diverse musea en een kunstmatig aangelegd meer.

Istiqlal moskee
De Istiqlal moskee is één van de grootste moskees ter wereld. De bovenkant is bekleed met puur goud.

Glodok
Glodok is de Chinese wijk in Jakarta. De wijk wordt bewoond door de relatief welvarende Chinese Indonesiërs. De belangrijkste Boeddhistische tempels zijn Vihara Dharma Bhakti en Da Shi Miao. De wijk is ook het centrum van de handel in elektronische apparatuur. Mocht je hier iets willen kopen, let er dan wel op dat je geen namaak of kapotte apparatuur mee krijgt.

Ancol amusement park
Het Ancol amusementens park aan de noordkant van Jakarta is leuk voor jong en oud.

De oude haven
De oude haven geeft een duidelijk beeld hoe het er enkele eeuwen geleden ook al aan toe ging. Grote houten schepen lossen hier hun lading en brengen nieuwe naar de overige Indonesische eilanden. Hier vind je nog duidelijk de Nederlandse VOC bouwstijl in terug.

Een stukje geschiedenis
Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en heette oorspronkelijk Sunda Kelapa. Je vindt Jakarta op het eiland Java. Jan Pieterszoon Coen veroverde deze stad en vernietigde hem. Op de resten liet hij een nieuw fort en de nieuwe stad bouwen. Deze stad zou hij in eerste instantie Nieuw-Hoorn noemen, naar zijn Nederlandse geboorteplaats Hoorn, maar de hoogste bestuurders van de VOC besloten anders. Het werd Batavia en dit bleef zo tot 1942. Toen in dat jaar Nederlands-Indië bezet werd door de Japanse troepen veranderde Batavia in Jakarta.

Winkelcentra
Jakarta heeft veel overdekte winkelcentra. Deze centra zijn behoorlijk duur en daardoor onbetaalbaar voor de locals. Dit weerhoudt ze overigens niet van een bezoekje aan deze centra want een dagje windowshoppen kan ook erg gezellig zijn! Jakarta heeft ongeveer 100 overdekte winkelcentra en er worden op dit moment 70 tot 100 nieuwe gebouwd. Ze zijn geopend in de avonduren en alle merken en artikelen zijn hier vertegenwoordigd. Enkele populaire winkelcentra zijn: Pondok Indah Mall, Mal Taman Anggrek, Plaza Indonesia, Mal Kelapa Gading, Megamall Pluit, Plaza Senayan, Plaza Semanggi, Mal Artha Gading, Entertainment X’nter, Cilandak Town Square en Senayan City.
Tip: voor souvenirs kun je het beste naar het warenhuis Pasaraya gaan. Hier vind je een enorm aanbod van artikelen uit alle uithoeken van Indonesië. Van Javaanse batiks tot Balinese kunst en houtsnijwerk.