Bukittinggi Sumatra

Het bekoorlijke Bukittinggi ligt in de hooglanden op 930 meter hoogte. Het heeft schone straten, frisse lucht en leent zich goed voor het maken van prachtige wandelingen. Bukittinggi ligt in ‘het land van de Minangkabau’.

In de gezellige marktplaats Bukittinggi is het heerlijk toeven. De omgeving rondom Bukittinggi leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Je vindt hier onder meer de resten van het vroegere Nederlandse Fort de Cock, de klokkentoren, het panoramapark met prachtig uitzicht over de honderdtwintig meter diepe Sianok-kloof (Karbouwen Gat) en Gunung Singgalang.

De Minangkabau

De Minangkabau, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, hebben één van de weinige matriarchale samenlevingen in de wereld. Ze houden een eeuwenoud systeem in stand waarin verantwoordelijkheid en bezit wordt doorgegeven via de familie van de moeder. Hier heeft de (oudste) vrouw het laatste woord bij belangrijke beslissingen. Dit is een hardwerkend, rustig en vriendelijk volk dat zelfvertrouwen uitstraalt. Naast deze interessante cultuur, de ruige natuur met vele vulkanen en valleien staat dit deel van Sumatra ook bekend om zijn pittige keuken.

Het Karbouwengat

Aan de westzijde houdt de stad abrupt op bij de Ngarai Sianok, een diepe indrukwekkende kloof, die in de koloniale tijden het Karbouwengat werd genoemd. De Taman Panorama biedt een prachtig uitzicht over de kloof, waar u ook het tunnelnetwerk aantreft, dat door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en als opslagplaats voor munitie diende.

Fort De Kock

Een andere bezienswaardigheid is het, in 1825 gebouwde, Fort de Kock dat, tijdens de Padrioorlog, gebouwd werd door de gelijknamige Generaal De Kock. Ook de klokkentoren van Bukettinggi, de lokale Big Ben, is een fotostop meer dan waard. Hij is zo herkenbaar dat men deze toren vaak als herkenningspunt gebruikt bij wandelingen over de lokale Pasar. Deze Pasar (markt) is het ontmoetingspunt voor de lokale bevolking, waar men als toerist uren kan door brengen om van dit kleurrijke schouwspel te genieten.