Bali heeft ongelofelijk veel te bieden qua beziens-waardigheden. Overal op het eiland vind je tempels en offer plaatsen. De natuur is ongekend. Watervallen, jungles, grotten en berglandschappen bepalen het eiland. Mystieke dorpjes waar voor je gevoel de tijd heeft stilgestaan liggen midden in de jungles. Vulkanen en meren wisselen elkaar af centraal op het eiland. Lavastranden en zandstranden zijn een plek om te ontspannen. Op Bali zul je je niet snel vervelen. Relaxen aan het strand en het eiland verkennen is dan ook de ideale combinatie.

De belangrijkste tempels van Bali

Pura Besakih
Bali’s belangrijkste tempel , Pura Besakih, ligt op ongeveer 1.000 meter hoogte tegen de heilige Gunung Agung vulkaan. De Besakih tempel is in de 8e eeuw gebouwd door Danghyang Markandeya, een heilige priester, als een plaats voor mediteren en gebed. Vele tempels liggen over zeven terrassen verspreidt. De grootste tempel is de Pura Penataran Agung. Deze in het midden gelegen tempel is ter eerbetoon aan de godin Shiva. Dit tempelcomplex is een must tijdens een bezoek aan Bali. Een bezoek aan de Pura Besakih is daarom een van de hoogtepunten.

Tanah Lot
Tanah Lot is gelegen op een grillig rotseiland aan de kust vlakbij Seminyak. In combinatie met eb en vloed en de mooiste zonsondergang van Bali is dit een populaire plek voor vele toeristen. Met laag water is de tempel verbonden met het vasteland, maar de verbinding wordt verbroken bij vloed. Het is adembenemend en rustgevend om de zon hier in de zee te zien zakken met wier rook, muziek en rituelen op de achtergrond. Tanah Lot is onvergetelijk en net als de Besakih onmisbaar tijdens een bezoek aan Bali.

Pura Ulun Danu Bratan
Bali Danu Bratan tempelPura Ulun Danu Bratan oftewel de watertempel is de tempel die op menig website en reisfolder over Bali te zien is. Deze in het midden van Bali tussen heuvels en aan een meer gelegen tempel is een eerbetoon aan Dewi Danu, de godin van het meer. Vele ceremonies worden hier gegeven om de goden “rustig” te houden en te bidden voor voldoende voedsel. Deze tempel is ideaal om te combineren met een toch door de binnenlanden. Het klimaat is hier ook geheel anders dan aan de kust van Bali. Vaak mistig, koel en aangenaam.


Apentempel Ubud
Ubud apentempelIn Ubud ligt een tempel waar de apen worden geeerd. Vanuit allerlei uithoeken van de bomen komen nieuwsgierige, om voedsel bedelende apen op je af. Let hier goed op je spullen.

Balinese dorpen
Uitgezonderd de Bali Aga-nederzettingen, vertonen ze allemaal hetzelfde patroon: het dorp wordt door een weg doorsneden, waarlangs rieten muren lopen, met daarboven een overdekte poort, die toegang geeft tot het woonerf van de familie .Centraal staan de gemeenschapsgebouwen, de dorpstempel, de vergaderruimte, kulkultoren ( waarschuwingstoren ) en meestal een heilige boom, even buiten het dorp ligt de begraafplaats en een kleine dodentempel.

Nationaal park Taman Burung Bali
In Taman Burung zijn een collectie van bijzondere en exotische vogels in grote tropische vogelhuizen te bewonderen. Er zijn leefgebieden, zoals een woestijn, regenwoud en moeras nagebootst en ze proberen hierdoor een bijdrage te leveren aan de bescherming van vogelsoorten die met uitsterven worden bedreigd. Diverse gekleurde papegaaien, de Balispreeuw, vogels met kuiven of bijzondere snavels en zelfs de Komodo varaan zijn in het park te vinden.

Pula Serangan
Beter bekend als schildpaddeneiland, omdat hier de zeeschildpadden in speciale bassins worden gehouden. Serangan ligt ten zuiden van Sanur. Per boot kunt u het eiland bereiken.

Goa Gajah (olifantengrot)
Een reusachtige spelonk. De ingang is versierd met fantastische figuren: demonen, dieren en planten. Deze grot ligt in de omgeving van Bedulu. Het monsterachtige hoofd dat boven de ingang hangt lijkt met zijn handen de rots op te tillen. Soortgelijke decoraties zijn terug te vinden op Java. Oude Javaanse scrypten uit 1365 wijzen erop dat een boeddhistische monnik in de omgeving van Gwa Gajah (olifantenrivier) leefde. Echter Goa Gajah dateert al uit de 11de eeuw. Het is onzeker of het destijds een boeddhistische of een hindu heilige plaats betrof. Er zijn zowel hindu als boeddhistische beeldhouwwerken teruggevonden. Waarschijnlijk leefden er zowel boeddhistische- als hindu monniken naast elkaar in dit gebied.